Antioxidanty
4 posters
Strana 1 z 1
Antioxidanty
Antioxidanty hrajú dosť dôležitú úlohu v prevencii s mnohými ochoreniami ako sú: rakovina, ochorenia srdca, strárnutie a podobne... Pozná niekto nejaký zoznam podla zastúpenia antioxidantov v strave? S akými surovinami potravy najlepšie detoxikovať? Nemienim do seba stále pchať nejaké tabletky s koenzymom Q10 a podobne.
Re: Antioxidanty
Pravdepodobne by nebolo odveci spomenúť, že oxidanty vznikajú pri metabolických činnostiach buniek ako odpadové látky a niesú iba príjimané z okolia. človek ktorý nedodržiava pitný režim a to napríklad pri príjme 0,5L/deň je na tom po detoxikačnej/deoxidačnej stránke horšie ako ten čo sa nepojedá výhradne potravu bohatú na antioxidanty, ale namiesto toho dodržiava pitný režim. Organizmus človeka v období dodržiavania pitného režimu môže prostredníctvom ladvín efektívnejšie filtrovať krv od škodlivín a vylučovať ich z kvného obehu.
Za antioxidant sa považuje napríklad aj taká kyselina močová, ktorá je produktom trávenia mäsa a pri zvýšenom výskyte v tele spôsobuje chorobu zapálených a zanesených klbov: "DNA". Kyselina močová je antioxidant učinný na voľné radikáli, ale na druhú stranu pri voľnom výskyte v ogranizme je sama o sebe veľmi škodlivá. Samozrejme nie všetky antioxidanty možno vnímať takto, pretože medzi ne patria napríklad aj vitamíny: E, C, B... ale ono platí, že všetkého je najlepšie s mierou.
Zoznam uvedený nižšie v texte nieje až úplne tak kompletný ako by bolo vhodné. Veľmi veľa prospešných antioxidantov je napríklad v čiernej čokoláde. Veľa antioxidantu vitamínu E je v tukoch a pečeni, dalšie antioxidanty v zelenom čaji. Je veľmi logické, že antioxidačné vlastnosti musia mať aj niektoré z proteínov/bielkovín, alebo ich aminokyseliny, pretože ked´ oxidanty poškodzujú DNK reťazce buniek zložené z bielkovín, tak to znamená že niektoré bielkoviny v krvnom riečišti s oxidantami tiež chemicky reagujú a tým zohrávajú úlohu eliminácie voľných radikálov.
Zoznam s prehľadom priemeru výskytu antioxidantov v potravine v hodnotách nmol/100g:
šípová Ruža 39,48
Orech Kráľovský 20,97
čučoriedka 8,23
Ríbezľa čierna 7,35
Jahoda 6,88
čerešňa 5,33
Slnečnica 5,31
černica 5,07
Marhuľa 3,24
Slivka 2,60
Paprika 2,46
Kapusta 2,34
Pohánka 1,99
Repa obyčajná 1,98
Hrozno 1,45
Pomaranč 1,14
Jačmeň 1,10
Citron 1,02
Sója 0,82
Cibuľa a cesnak 0,67 a 0,47
Za antioxidant sa považuje napríklad aj taká kyselina močová, ktorá je produktom trávenia mäsa a pri zvýšenom výskyte v tele spôsobuje chorobu zapálených a zanesených klbov: "DNA". Kyselina močová je antioxidant učinný na voľné radikáli, ale na druhú stranu pri voľnom výskyte v ogranizme je sama o sebe veľmi škodlivá. Samozrejme nie všetky antioxidanty možno vnímať takto, pretože medzi ne patria napríklad aj vitamíny: E, C, B... ale ono platí, že všetkého je najlepšie s mierou.
Zoznam uvedený nižšie v texte nieje až úplne tak kompletný ako by bolo vhodné. Veľmi veľa prospešných antioxidantov je napríklad v čiernej čokoláde. Veľa antioxidantu vitamínu E je v tukoch a pečeni, dalšie antioxidanty v zelenom čaji. Je veľmi logické, že antioxidačné vlastnosti musia mať aj niektoré z proteínov/bielkovín, alebo ich aminokyseliny, pretože ked´ oxidanty poškodzujú DNK reťazce buniek zložené z bielkovín, tak to znamená že niektoré bielkoviny v krvnom riečišti s oxidantami tiež chemicky reagujú a tým zohrávajú úlohu eliminácie voľných radikálov.
Zoznam s prehľadom priemeru výskytu antioxidantov v potravine v hodnotách nmol/100g:
šípová Ruža 39,48
Orech Kráľovský 20,97
čučoriedka 8,23
Ríbezľa čierna 7,35
Jahoda 6,88
čerešňa 5,33
Slnečnica 5,31
černica 5,07
Marhuľa 3,24
Slivka 2,60
Paprika 2,46
Kapusta 2,34
Pohánka 1,99
Repa obyčajná 1,98
Hrozno 1,45
Pomaranč 1,14
Jačmeň 1,10
Citron 1,02
Sója 0,82
Cibuľa a cesnak 0,67 a 0,47
Admin- Administrátor fóra
- Počet príspevkov : 386
Registration date : 11.01.2009
Re: Antioxidanty
Cibilu sa kvôli antioxidantom oproti iným rastlinným pokrmom jesť až tak veľmi neoplatí. Zaujímavé že na prvých sú samé stredoeurópske plodiny a dosť divokorastúcich, dokonca aj lesných.
A čo banány, jablká a podobne?
A čo banány, jablká a podobne?
Tobi- Počet príspevkov : 73
Location : Bratislava
Registration date : 07.05.2009
Re: Antioxidanty
Našla som podobnú tabulku aj inde a banány majú jednoducho mänej antioxidantov než to vypísané čo je v tom zozname.
Re: Antioxidanty
A to sa jedia lupienky, rovno celý kvet ruže, alebo sa opatrne obhryzávajú časti stoniek a listou okolo trňov?
123-321- Anonymný
Re: Antioxidanty
Ešte si nevidel žiadnu babenku mlsať ružu?
Toto je šípová ruža a je to považované za plevel, ktorý rastie pri cestách, v rumoviskách a lesoch:
Toto je šípová ruža a je to považované za plevel, ktorý rastie pri cestách, v rumoviskách a lesoch:
Admin- Administrátor fóra
- Počet príspevkov : 386
Registration date : 11.01.2009
Strana 1 z 1
Povolenie tohoto fóra:
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
|
|